Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Domowy tort pischinger"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 680
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 680
Składniki
Jeśli tort robisz z dużych wafli, po schłodzeniu pokrój go w trójkąty. Użyj ostrego noża – po każdym cięciu zanurzaj go w gorącej wodzie.
ok. 140 minut.
Łyżkę masła odłożyć, resztę zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z masą maślaną. 2/3 czekolady stopić w kąpieli wodnej, dodać do masy. Skórkę pomarańczową posiekać jak najdrobniej, wymieszać z całością.
Wafle posmarować masą, przykrywać kolejnym, smarować masą itd. – powinno być ok. 6 warstw. Ostatnią, wierzchnią warstwę pozostawić suchą. Przycisnąć deską, obciążyć, schładzać ok. 2 godzin.
Resztę czekolady zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Brzegi zastudzonych wafli posmarować twarożkiem i obsypać wiórkami czekoladowymi. Resztki wiórków roztopić z odłożonym masłem, utrzeć, polać wafle z wierzchu. Schłodzić.Źródło: Twoje Imperium