Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojskie ciasto drożdżowe mojej cioci Zosi. Zawsze wychodzi, jest wyrośnięte, pulchne i PYSZNE.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 166
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 166
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 134
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 97
Składniki
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, gdy namiękną, odlewamy wodę dolewamy łyżkę rumu lub zapach rumowy. Drożdże posypujemy odrobiną cukru, rozcieramy, płynne dolewamy do przesianej mąki. Potem dodajemy roztrzepane jajka, letnie mleko, olej, namoczone rodzynki z rumem i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą masę. Konsystencja ciasta powinna być dość lekka, ale zwarta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę 21-22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wypełniamy wyrośniętym ciastem. Po wierzchu nacinamy wzorki, smarujemy mlekiem i posypujemy lekko zmielonym makiem z cukrem pudrem. Pieczemy w 180 C 20 minut, potem w 160 C jeszcze około 20 minut.