Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojskie ciasto drożdżowe mojej cioci Zosi. Zawsze wychodzi, jest wyrośnięte, pulchne i PYSZNE.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 221
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 798
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 930
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2829
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 221
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 798
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 930
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 135
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2829
Składniki
Rodzynki zalewamy gorącą wodą, gdy namiękną, odlewamy wodę dolewamy łyżkę rumu lub zapach rumowy. Drożdże posypujemy odrobiną cukru, rozcieramy, płynne dolewamy do przesianej mąki. Potem dodajemy roztrzepane jajka, letnie mleko, olej, namoczone rodzynki z rumem i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą masę. Konsystencja ciasta powinna być dość lekka, ale zwarta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę 21-22 cm smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką i wypełniamy wyrośniętym ciastem. Po wierzchu nacinamy wzorki, smarujemy mlekiem i posypujemy lekko zmielonym makiem z cukrem pudrem. Pieczemy w 180 C 20 minut, potem w 160 C jeszcze około 20 minut.