Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa babka bożonarodzeniowa"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 731
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 160
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 434
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 731
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 160
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 434
Składniki
Rodzynki zalej wrzątkiem. Drożdże rozetrzyj w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Do miski wsyp 20 dag mąki, 6 dag cukru, sól, wymieszaj. Wlej drożdże, 2 jajka, połowę masła, zagnieć ciasto, odstaw do podwojenia objętości.
Rodzynki odsącz, obtocz w mące. Do ciasta dodaj resztę mąki, jajek, masła, cukru, wyrób ciasto. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, zagnieć.
Ciasto przełóż do nasmarowanej tłuszczem formy, odstaw do podwojenia objętości. Piecz przez godzinę w temperaturze 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień