Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa babka z owocami"
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 104
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1849
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 234
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6330
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 104
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1849
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 234
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6330
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy do mąki razem z jajami i wyrabiamy mikserem lub ręcznie na gładkie ciasto.
Morele kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do żurawiny i rodzynek. Oprószamy niewielką ilością mąki i wsypujemy do ciasta. Wyrabiamy, żeby suszone owoce podczas pieczenia równomiernie rozłożyły się w cieście. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40–50 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce, a następnie pieczemy 50–60 minut w 200oC.
Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy energicznie lukier, którym dekorujemy ostudzoną babkę. Ciasto podajemy z konfiturą morelową lub wiśniową, z aromatyczną kawą albo herbatą.Źródło: Rewia