Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa szarlotka z twarogiem"
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 250
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 173
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 149
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 250
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 173
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 149
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wlej mleko z drożdżami. Dodaj do niego trochę mąki z brzegów dołeczka. Wymieszaj gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem na ok. 15 minut. Po tym czasie do składników w miseczce dodaj sól i 10 dag cukru. Wbij 1 jajko. Dołóż masło. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Twaróg utrzyj z 20 dag cukru oraz pozostałymi jajkami. Masę serową włóż do lodówki. Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. Proszek budyniowy wymieszaj z 2 łyżkami cukru i 50 ml soku jabłkowego. Pozostały sok zagotuj. Dołóż jabłka, gotuj razem 5 minut. Wlej rozrobiony budyń. Mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Odłóż trochę żurawiny do dekoracji, resztę dodaj do masy jabłkowej. Duś razem przez minutę.
Blachę 32 x 39 cm wyłóż pergaminem. Spód wylep drożdżowym ciastem. Na placku rozsmaruj masę jabłkową. Przykryj ją masą z twarogu. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 45 minut Gotowe ciasto udekoruj odłożoną żurawiną.
ok. 1 godziny i 35 minut , 1 porcja 250 kcalŹródło: Tina