Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne,miękkie bułeczki drożdżowe rozpływają się w ustach,łatwe w przygotowaniu i naprawdę są smaczne.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 95
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4443
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 95
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4443
Składniki
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy sól,cukier i suche drożdże.Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Nastepnie dodajemy jajko,mleko oraz wodę.Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy w misce,następnie dolewamy olej i wyrabiamy ciasto aż część oleju wsiąknie. Przekładamy na blat i wyrabiamy dosyć energicznie aż ciasto bedzie mięciutkie i gładkie. Ciasto przekładamy z powrotem do miski ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. Po tym czasie przekładamy na blat lub stolnicę wyrabiamy chwilę i kroimy ciasto na 12 trójkatnych kawałków.Z każdego kawałka formujemy kulki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Na blaszce przyciskamy bułeczki ręką na płasko,żeby utworzyć takie placuszki :). Przykrywamy ściereczkąi odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy bułeczki olejem za pomocą pędzelka.Następnie za pomocą małego kieliszka do wódki :) robimy w bułeczkach otwory i nakladamy dżem lub marmoladę lub jakieś musy owocowe. Ja uzyłam musu wiśniowego i morelowego. Roztrzepujemy jedno jajko i smarujemy nasze bułeczki.Odstawiamy na 30 min.jeszcze do wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika i pieczemy ok.25 min.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Na koniec możemy posypać cukrem pudrem. Bułeczki są naprawdę pulchniutkie,mięciutkie i pyszne. SMACZNEGO!!!!