Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe pierożki z makiem"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 139
Królowa grilla :)
Odsłon: 1263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 139
Królowa grilla :)
Odsłon: 1263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 192
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 235
Składniki
ok. 80 minut • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis dla 10 osób.
Mak wsyp do garnka, zalej gorącą wodą, gotuj 30 min. Odsącz na sicie i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.
Orzechy i migdały (bez skórki) posiekaj. Namoczone rodzynki, morele i śliwki pokrój. Wszystko wymieszaj ze skórką pomarańczową.
Masło podgrzej z miodem, dodaj bakalie, mak, wlej rum, wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie, wsyp sól, cukier, pokruszone drożdże, wbij jajko i wlej podgrzane mleko.
Wyrabiaj ciasto. Gdy zaczną się łączyć, dodaj miękkie masło. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstaw je do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Szklanką wycinaj kółka, na środek nakładaj masę makową i zlepiaj pierożki.
Układaj pierożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (jeszcze urosną). Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem. Piecz w 180°C około 25 minut.Źródło: Kobieta i życie