Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem krótko – są wyśmienite Drożdżowe precle z nutą papryki i imbiru – lekko zaskakujące połączenie, ale to naprawdę doskonały karnawałowy przysmak.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19879
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 488
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 505
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6915
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243118
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19879
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 488
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 505
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6915
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243118
Składniki
Rozdrobnione drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki zalewam odrobiną letniego mleka, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Masło roztapiam. Do masła dodaję jajko, sól, skórkę z cytryny, paprykę i imbir. Mieszam, aż powstanie jednolita masa. Mąkę wsypuję do miski, dodaję przygotowany rozczyn z drożdży, mleko i masło z jajkiem i przyprawami. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, które odstawiam następnie do wyrośnięcia na 15 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielę na niewielkie kawałki wielkości piłki golfowej i rozwałkowuję rękoma na wałeczki długości około 35 cm (ręce można oprószyć mąką, żeby wałeczki się nie kleiły). Wałeczki zwijam tak, aby powstały precelki (łapię za dwa końce, które krzyżuję dwa razy i układam na okrągłej części precelka ). Gotowe precle zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia na posypanej mąką stolnicy lub blaszce.
Następnie rozgrzewam tłuszcz (około 4 cm) w szerokim garnku i wkładam po 2-3 precelki (jeszcze urosną, więc potrzebują trochę miejsca). Precle muszą swobodnie pływać. Precle smażę z obydwu stron, aż się zarumienią. Odsączam następnie na papierze papierowym, a kiedy wystygną posypuję cukrem pudrem. Smacznego :)