Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowe zajączki"
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 917
Polecam.
Odsłon: 99
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 917
Polecam.
Odsłon: 99
Składniki
Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 szklanki letniego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Do pozostałej przesianej mąki dodaj pozostały cukier, mleko, tłuszcz, sól, 2 jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 60-90 min, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Z większej części uformuj 10 kulek (brzuszek). Z 1/3 ciasta uformuj 10 kulek (głowa) i lekko spłaszcz. Natnij nożem prawie do połowy i lekko ciągnąc uformuj uszy. Wciśnij rodzynki (oczy i nos) oraz migdały (wąsy).
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Większe kulki posmaruj rozmąconym jajkiem, na nich ułóż mniejsze kulki (głowa) i również posmaruj je jajkiem. Zajączki ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min do napuszenia. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie