Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe ze śliwkami"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 691
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 186
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 691
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 186
Składniki
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Masło stop, mleko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, rozetrzyj z łyżeczką cukru. Dodaj tyle mąki oraz letniego mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstaw na około 20-25 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj resztę cukru oraz cukier waniliowy. Wbij całe jajka. Dodaj wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe mleko. Energicznie zagniataj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk i ścianek miski. Wtedy wlej rozpuszczone oraz przestudzone masło. Ponownie zagnieć ciasto. Odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie śliwki przebierz, opłucz, osusz. Przetnij na połówki, wyjmij pestki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponowie je zagnieć i rozwałkuj.
Ciasto umieść w formie (okrągłej lub prostokątnej). Rozłóż na nim śliwki. Lekko powciskaj owoce w ciasto. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 45-50 minut.Ozdób cukrem pudrem. Jeśli chcesz, przed pieczeniem posyp kruszonką z 4 łyżek masła, 2/3 szklanki cukru i takiej samej ilości mąki.Źródło: Świat kobiety