Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto drożdżowe dostarcza nam witaminy z grupy B. Osoby unikające drożdże ze względu na dietę jelitową nie muszą wykluczać pieczywa drożdżowego, bo organizmy te giną w trakcie pieczenia.
miska do ciasta, drewniana łyżka do mieszania, miseczka do zaczynu, waga kuchenna, szklanki, łyżki i łyżeczki. Blaszka do pieczenia 21 x 21 cm wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 159
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15537
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 113
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 159
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15537
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 113
Składniki
Przygotować w miseczce zaczyn- letnie mleko, mąka i cukier połączyć, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mleko, sól i masło rozpuścić. Rozmieszać w tym cukier, wbić jajka i wymieszać. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionego ciasta dodać wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszać, a następnie wyklepać ciasto drewnianą łyżką. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie zapalić piekarnik i nastawić na 200 stopni Celsjusza. Wyłożyć na blaszkę i zrobić kruszonkę. Wsypać do miski w której było robione ciasto mąkę, cukier i masło z lodówki pokrojone na drobne kawałki. Wyrobić kruszonkę w palcach. Na ciasto wysypać owoce tym razem to borówki amerykańskie i na to wyłożyć równomiernie kruszonkę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.