Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto drożdżowe dostarcza nam witaminy z grupy B. Osoby unikające drożdże ze względu na dietę jelitową nie muszą wykluczać pieczywa drożdżowego, bo organizmy te giną w trakcie pieczenia.
blaszka 24 x 24 cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15526
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4657
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 337
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2816
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15526
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4657
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 337
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2816
Składniki
Przygotować w miseczce zaczyn- letnie mleko, mąka i cukier połączyć, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mleko, sól i masło rozpuścić. Rozmieszać w tym cukier, wbić jajka i wymieszać. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionego ciasta dodać wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszać, a następnie wyklepać ciasto drewnianą łyżką. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie zapalić piekarnik i nastawić na 200 stopni Celsjusza. Wyłożyć na blaszkę i zrobić kruszonkę. Wsypać do miski w której było robione ciasto mąkę, cukier i masło z lodówki pokrojone na drobne kawałki. Wyrobić kruszonkę w palcach. Na ciasto wysypać owoce tym razem to borówki amerykańskie i na to wyłożyć równomiernie kruszonkę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.