Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto drożdżowe dostarcza nam witaminy z grupy B. Osoby unikające drożdże ze względu na dietę jelitową nie muszą wykluczać pieczywa drożdżowego, bo organizmy te giną w trakcie pieczenia.
blaszka 24 x 24 cm
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17850
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5589
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2879
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 91
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17850
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 478
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5589
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2879
Składniki
Przygotować w miseczce zaczyn- letnie mleko, mąka i cukier połączyć, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mleko, sól i masło rozpuścić. Rozmieszać w tym cukier, wbić jajka i wymieszać. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionego ciasta dodać wyrośnięty zaczyn i dobrze wymieszać, a następnie wyklepać ciasto drewnianą łyżką. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie zapalić piekarnik i nastawić na 200 stopni Celsjusza. Wyłożyć na blaszkę i zrobić kruszonkę. Wsypać do miski w której było robione ciasto mąkę, cukier i masło z lodówki pokrojone na drobne kawałki. Wyrobić kruszonkę w palcach. Na ciasto wysypać owoce tym razem to borówki amerykańskie i na to wyłożyć równomiernie kruszonkę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.