Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze są domowe wypieki, a drożdżówki z jabłkiem jak dla mnie to "niebo w gębie " :)
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11052
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 244
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 373
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11052
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 244
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 373
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i tyle maki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto będzie miało prawie płynna konsystencję. Miskę przykryć i odłożyć do momentu aż ciasto podwoi objętość.
W tym czasie na patelni roztopić masło, dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce. Po kilku minutach dodać miód i smażyć jeszcze przez 2-3 min. Ciasto podzielić na równe części.W każdej zrobić dołek i całość posmarować jajem wymieszanym z mlekiem. W dołki nakładać owoce.
Drożdżówki piec w temp. ok. 200 stopni przez 15-20 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!