Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sezonowe drożdżówki z jagodami, porzeczkami, polane limonkowym lukrem, dasz się skusić?
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 252
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 370
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2183
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 252
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 370
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2183
Składniki
Sposób przygotowania rozczynu: 1. Wszystkie składniki na rozczyn przekładam do miski, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Sposób przygotowania ciasta: 1. Mąkę, sól, cukier wsypuję do miski, wlewam mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn, dodaję żółtka i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
Sposób przygotowania nadzienia: 1. Porzeczki z jagodami przekładam do naczynia, wsypuję cukier oraz skrobię ziemniaczaną, delikatnie mieszam łyżką. Sposób przygotowania lukru: 1. Cukier blenduję blenderem, przekładam do rondelka, wyciskam sok z limonki i gotuję około 10 minut. Sposób przygotowania bułek: 1. Ciasto wyrośnięte przekładam na oprószony mąką blat. Ciasto dzielę na 14 części, formuję z niego kule.
2. Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczam dłonią, na środku nakładam czubatą łyżkę nadzienia, zlepiam brzegi, formując podłużne bułeczki.
3. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
4. Po upieczeniu studzę bułeczki, lukruję smarując lukrem.
5. Bułeczki gotowe. 6. Smacznego.