Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 38
Brokuł dodaje głębi smaku, tak jak i pozostałe dodatki.
Odsłon: 113
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 288
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 20
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 38
Brokuł dodaje głębi smaku, tak jak i pozostałe dodatki.
Odsłon: 113
Proste , pożywne i sycące danie z makaronu, brokułu i indyka. Polecam na szyb...
Odsłon: 288
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 20
Składniki
Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu margarynę. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na jednolitą masę.
Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, smarujemy nadzieniem. Zwijamy do środka jeden bok. Następnie nakładamy drugi bok. Ciasto tniemy na 8 równych kawałków. Powstały kawałek łapiemy na środku i obracamy jeden z końców o 180 stopni. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Smarujemy rozbełtanym białkiem, i pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem.