Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowy kołacz"
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 62
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 62
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 104
Składniki
Rozdrobnione drożdże zalej w misce ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut. Dodaj rozpuszczone i schłodzone masło, 6 dag cukru, 1 całe jajko i 1 żółtko.
Wsyp mąkę przesianą ze szczyptą soli. połącz, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Gdy zacznie odchodzić od rąk, przykryj je lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min do wyrośnięcia.
W osobnej misce utrzyj zmielony biały ser z gęstą kwaśną śmietaną, resztą cukru oraz proszkiem budyniowym. Dodaj białko. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 na 40 cm. Podziel na 3 pasy. Każdy posmaruj masą serową, zwiń 3 rolady.
Rolady układaj spiralnie w okrągłej formie. Brzoskwinie osącz, pokrój na kawałki. Rodzynki przebierz. Ciasto w formie posyp owocami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. Piecz ok. 45 minut. Dowolnie udekoruj.
12 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety