Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kulebiak z rybą i ryżem"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36320
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 110
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5666
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 953
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 247
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 36320
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 110
Składniki
Masło stop. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i łyżką mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw na 20 min do wyrośnięcia, wymieszaj z resztą mąki.
Dodaj ostudzone masło, resztę mleka, 1 jajko i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć. Ciasto odstaw na godzinę.
Ryby dokładnie oczyść z ości oraz skóry, mięso rozdrobnij. Ryż wymieszaj z natką. Jajka na twardo posiekaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.
Oderwij mały kawałek do dekoracji, resztę rozwałkuj. Na placku połóż rybę, posyp ją jajkami i ryżem. Placek złóż, tworząc duży pieróg.
Z reszty ciasta wytnij ozdoby, przylep je do kulebiaka. Posmaruj drugim jajkiem. Piecz ok. 45 min w temp. 200°C. Ostudź, ew. zamroź.
150 min; Cena porcji: ok. 1,50 zł; Porcja: 350 kcal.Źródło: Naj