Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowy serowiec waniliowy"
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3464
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14744
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3464
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14744
Składniki
Lekko podgrzej 1/3 mleka. Rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. Domieszaj tyle mąki, by powstał gęsty, gładki zaczyn. Odstaw go na 20 minut.
Do miski wsyp 55 dag mąki. Dodaj zaczyn, jajko, 1/3 masła, 5 dag cukru i cukier waniliowy. Zagnieć ciasto i odstaw je na godzinę. Z reszty masła, mąki, 20 dag cukru i płatków zagnieć kruszonkę. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, budyniem, 5 jajkami, resztą cukru i jagodami. Ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj masą serową i kruszonką. Piecz 40 minut w temp. 200°C.Źródło: Naj