Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Duet serowo-makowy z kokosem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Mąkę pszenną przesiej do miseczki. Dodaj 8 dag cukru, sól oraz połowę skórki cytrynowej. Wbij jajko. Dołóż masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki 45 minut.
Mleko kokosowe zagotuj. Zdejmij z ognia. Wsyp mak oraz 7 dag cukru. Wymieszaj, odstaw na ok. 10 minut. Potem do masy makowej domieszaj 2 jajka. Odstaw na 2 godziny, by spęczniała.
Tortownicę (o śr. 26) cm posmaruj masłem. Oprósz mąką. Schłodzone kruche ciasto połóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na duży placek. Wylep nim spód formy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, 10 dag cukru i resztą skórki cytrynowej. Wlej sok z cytryny. Wbij pozostałe jajka. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj mikserem. Na spodzie z kruchego ciasta rozsmaruj masę serową, a potem masę z maku. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 175 st. Piecz ok. godziny.
Mandarynki obierz, z miąższu wytnij fileciki. Ciasto wyjmij z piekarnika. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez gęste sitko. Posmaruj nią bok sernika. Obsyp wiórkami kokosowymi. Wierzch oprósz cukrem pudrem i udekoruj mandarynkami.
ok. 3 godziny i 40 minut. 1 porcja 430 kcal.Źródło: Tina