Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Duszona kapusta z łuskanym grochem"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 206
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22451
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 230
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 206
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22451
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 230
Składniki
Czas przygotowania: 55 minut. 1 porcja: 220 kcal. Cena porcji: 0,85 zł
Groch przesyp na sitko i opłucz. Przełóż do garnka, zalej przegotowaną, zimną wodą, odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
Kapustę kwaszoną odciśnij (ew. opłucz, jeśli jest zbyt kwaśna), drobno pokrój, przełóż do garnka. Dodaj listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalej niewielką ilością zimnej wody.
Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj pod przykryciem około 30 minut (aż kapusta będzie miękka). Na 15 minut przed końcem gotowania do kapusty wkrusz kostkę rosołową.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebule i mieszając, usmaż je na szklisto. Dodaj do kapusty, dołóż także groch. Całość dobrze wymieszaj.
Kapustę z grochem przypraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz suszonym majerankiem. Gotuj jeszcze około 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj, aby potrawa nie przywarła do dna garnka. Gotową kapustę z grochem przełóż do dużej miski. Danie udekoruj gałązkami świeżego majeranku. Podawaj na gorąco, jako samodzielne danie albo dodatek do ryb.Źródło: Tina