Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Dwukolorowe ciasto z karmelem"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1183
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1183
Składniki
Rodzynki opłucz na sitku i odsącz. Zalej je 75 ml rumu i odstaw na godzinę, by spęczniały. W garnku stop 100 g masła. Pierniki i 50 g orzechów rozdrobnij w malakserze. Wymieszaj je z przestudzonym stopionym masłem.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem. Spód wylep przygotowaną masą. Dociśnij i wstaw na 30 minut do lodówki. Twaróg połącz z 75 g cukru, jajkami i mąką ziemniaczaną. Masę serową przypraw goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową. Na końcu wsyp 100 g rodzynków w rumie. Masę rozsmaruj na gotowym spodzie z ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 35 minut. Potem odstaw do wystudzenia.
Pozostały cukier stop. Połącz go z resztą masła, śmietaną i rumem. Zmniejsz ogień i podgrzewaj 15 minut. Pozostałe orzechy posiekaj z rodzynkami i również dorzuć. Udekoruj powstałą masą karmelową każdy kawałek ciasta.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcal.Źródło: Na żywo