Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dynia zapiekana w cieście"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 652
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 652
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Składniki
Mąkę posiekać z masłem dodać wodę i sól, szybko zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Dynię pokroić w plastry, sparzyć w osolonym wrzątku. Jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Formę nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyłożyć nim formę, robiąc wysokie brzegi.
Ciasto zapiec na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C. Na podpieczonym cieście układać na przemian plastry dyni i boczku. Zalać śmietaną z jajkami.
Piec dalej ok. 30 min. Podawać udekorowane świeżym tymiankiem.
Aby ciasto równomiernie się upiekło, warto lekko ponakłuwać je widelcem. Zapobiegnie to odstawaniu od dna formy.
ok. 90 minutŹródło: Twoje Imperium