Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Efektowny tort w paski"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1359
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1359
Składniki
Przygotuj kruchy spód. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Wylep nim dno tortownicy, włóż do lodówki na ok. 30 minut. Następnie spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź.
Przesiane obie mąki wymieszaj z kakao i solą. Do miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Zmiksuj na puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodaj suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wylej na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temperaturze 180°C. Wystudź.
Do proszku budyniowego dodaj mąkę ziemniaczaną oraz 2-3 łyżki wody, wymieszaj. Do rondelka włóż maliny, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, podgrzewaj około 5 min aż owoce puszczą sok i się rozpadną (można je lekko rozgnieść widelcem). Wlej rozpuszczony proszek budyniowy, mieszając gotuj aż masa zgęstnieje. Wystudź. Masło utrzyj mikserem na puch i stopniowo dodawaj budyń malinowy.
Podpieczony kruchy spód posmaruj dżemem i ułóż w tortownicy. Biszkopt pokrój wzdłuż na 5-6 równych pasków. Każdy pasek posmaruj kremem. Pierwszy pasek ciasta zwiń w roladę i ustaw go na środku ciasta. Kolejne paski zawijaj wokół ustawionej roladki, zaczynając tam, gdzie skończył się poprzedni pasek aż powstanie ślimak. Nałóż obręcz na tortownicę i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wierzch oraz boki tortu posmaruj ubitą śmietaną. Udekoruj owocami i wiórkami czekoladowymi.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 470 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie