Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po pierwsze - wygląda cudownie... jakby kwiaty ułożone na blasze Po drugie - ciasto nie jest suche, wilgotne, nie za słodkie Po trzecie - kto lubuje się w drożdzówkach - na ciepło - można przeżyć orgazm kulinarny!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326322
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12054
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16750
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5448
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326322
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12054
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16750
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5448
Składniki
Mleko podgrzać na gazie (nie do zagotowania - PODGRZAĆ). Wrzucam do tego pokruszone drożdże, dodaję cukier, mieszam, aż wszystko ładnie się rozpuści. Odstawiam z pieca, by trochę przestygło
W drugim garnuszku daję masło, stawiam na mini ogniu, do rozpuszczenia.
W tym czasie, do miski wsypuję całą mąkę, wlewam do niej drożdże, dosypuję szczyptę soli i mieszam łyżką. Dodaję rozpuszczone (przestudzone) masło, mieszam na początku łyżką, resztę ugniatam rękami. Wyrabiam.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrosniete ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na placek, posmarować konfigurą i zwinąć w roladę..
Kroimy ją na plastry ok 5centymetrowe i układamy na blasze, jeden obok drugiego. (Niekoniecznie bardzo blisko siebie, nie musi być upchane, gdyż ciasto jeszcze i tak urośnie). Odstawić na jakieś 20min, pod przykryciem, by ciasto jeszcze trochę wyrosło.
Ciasto piec ok 40minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem
Gotowe posypać cukrem pudrem :)
Konfigura wcale nie musi być kupna, może być właśnej roboty :) ja z lenistwa zrobiłam z kupnej