Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fasolowe kotleciki"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1185
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1185
Składniki
Fasolę przebierz, przepłucz na sicie, a następnie umieść w misce i zalej dużą ilością wody. Odstaw na 12 godzin. Następnie odlej wodę.
Namoczoną fasolę przełóż do garnka, zalej czystą wodą. Gotuj, aż będzie miękka (ok. 60 minut). Pod sam koniec gotowania lekko posól. Odcedź na sicie i odczekaj, aż wystygnie.
Czerstwą bułkę namocz w mleku. Cebule obierz, opłucz, osusz, a potem pokrój w kostkę. Zrumień na 2 łyżkach oleju lub smalcu, przestudź. Fasolę, usmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy dodaj jajka, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku, starannie wyrób. Formuj owalne kotleciki, obtaczaj je w tartej bułce (ok. 5 łyżek). Smaż na oleju lub smalcu po ok. 8 min z każdej strony.
Na suchej patelni zrumień plastry boczku. Na każdym kotlecie ułóż zwinięty boczek i pół pomidorka, zepnij wykałaczką.
czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety