Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki albo chrusty, popularny smakołyk w okresie karnawału tuż obok naszych smakowitych i tłuściutkich pączków. Najczęściej przygotowuje się je na Tłusty Czwartek. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki z zapewnieniem, że jest sprawdzony a faworki są przepyszne. Nie myliła się, te chrusty są mega pyszne! Rozpływają się wręcz w ustach. Wiadomo w zrobienie faworków należy włożyć troszkę fizycznego wysiłku podczas wyrabiania ciasta, ale ich smak jest tego wart!
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 83
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 55
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 98
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 83
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 55
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 98
Składniki
Masło roztopiłam i ostudziłam. Wszystkie składniki wymieszałam i zagniotłam. W miarę potrzeby jak ciasto nie chciało się skleić dodawałam odrobinę śmietany. Zagniotłam na gładką masę i w trakcie zagniatania ubijałam ciasto wałkiem tym samym co później wałkowałam. Chłodziłam w lodówce do 1 godziny.
Rozwałkowałam bardzo cienko, tak że prześwitywała przez ciasto mata do wałkowania. Nie było potrzeby podsypywać mąką, ponieważ ciasto nie przywierało. Wycinałam nożykiem prostokąty 8-10 cm na 1,5 cm a w środku nich robiłam nożem przedziałek. Przewlekałam jedną cześć chrusta przez dziurkę.
Smażyłam na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania koloru złotego. Wyciągałam usmażone faworki na papierowy ręcznik. Jak ostygły oprószyłam cukrem pudrem.