Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i mięciutkie. Pyszna propozycja na Tłusty Czwartek i Karnawał.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9323
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1968
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3989
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 492
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 258
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 343
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9323
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1968
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3989
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 492
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 258
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 343
Składniki
Masło, mleko i cukier podgrzej w garnku. Poczekaj do czasu aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do ostygnięcia. Drożdże wraz ze szczyptą soli i cukru rozpuść w odrobinie letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Do miski wsyp 3/4 mąki (z 1 kg). Dodaj jaja, drożdże i wystudzoną zawartość garnka. Dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto. Jeślli trzeba dodaj jeszcze trochę mąki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Potnij na podłużne romby. Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę. Faworki smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu posyp je cukrem pudrem.