Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuski jabłecznik"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Ciasto rozwiń, przekrój na 3 prostokątne blaty. Ułóż jeden na drugim. Wytnij z pergaminu prostokąt nieco mniejszy niż blaty ciasta. Ułóż na wierzchu i posyp suchym grochem, by go obciążyć. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Przestudź.
Jabłka umyj starannie, osusz, pozostaw ze skórką. Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka w większą kostkę. Przełóż do rondla. Podlej 2-3 łyżkami wody. Dodaj pół szklanki cukru oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Duś na małym ogniu, aż jabłka zaczną mięknąć.
Rondel zdejmij z ognia. Jabłka dopraw do smaku sporą szczyptą mielonego cynamonu. Pozostaw w rondlu do ostudzenia, a następnie rozłóż na upieczonym cieście francuskim. Galaretkę przygotuj w połowie przewidzianej ilości wody. Gdy zacznie tężeć, polej jabłka. Gotowe ciasto ozdób listkami ziół oraz laską cynamonu.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 2 zł.
Ciasto francuskie podczas pieczenia może nawet ośmiokrotnie powiększyć swoją grubość. Jeśli więc potrzebujesz cien kich płatów, musisz je przed pieczeniem rozwałkować. Staraj się jednak nie dociskać wałka zbyt mocno, by uniknąć sklejenia listków. Jeśli do tego dojdzie, ciasto francuskie w ogóle nie wyrośnie.Źródło: Świat kobiety