Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuski szpinakowiec"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Cebule i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na maśle. Świeży szpinak umyj, dokładnie osącz (mrożony rozmroź i odciśnij nadmiar wody).
Wymieszaj serek śmietankowy z 3/4 tartego żółtego sera, dodaj szpinak, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wmieszaj do masy 2 jajka. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto francuskie rozwałkuj i wyłóż nim okrągłą formę tak, aby krawędzie ciasta przewyższały brzegi formy co najmniej o centymetr. Napełnij formę masą szpinakową, wyrównaj powierzchnię i posyp resztą tartego sera.
Wystające brzegi ciasta zagnij do środka. Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim krawędzie ciasta. Piecz w 180°C około 45 minut.
<strong>Nasza rada</strong>
Masę serowo- szpinakową warto doprawić sokiem cytrynowym. Zyska wówczas bardziej wyrazisty smak.
<strong>: 65 minut. Koszt porcji: ok. 2 zł. Ilość porcji: 8.</strong>Źródło: Kobieta i życie