Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuskie babeczki z jabłkami"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 147
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 147
Składniki
Jabłka cieniutko obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. W garnku zagotować 750 ml wody z sokiem wyciśniętym z cytryny i 7,5 dag białego cukru. Włożyć jabłka i razem gotować jeszcze 12-14 minut. Potem jabłka wyjąć z syropu i dobrze osuszyć.
Ciasto francuskie rozwinąć. Pozostawić w pokojowej temperaturze 5-10 minut, aby lekko rozmarzło. Połówki jabłek posypać resztą białego cukru. Żółtko wymieszać z 3 łyżkami wody. Płat francuskiego ciasta pokroić na sześć kwadratów.
Foremki na babeczki wyłożyć pergaminem, a następnie kawałkami ciasta. Włożyć po połówce jabłka. Babeczki posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 13-15 minut. Konfiturę morelową przetrzeć przez gęste sitko, wymieszać z calvadosem (ewentualnie z rumem). Posmarować tym wierzchy babeczek. Posypać brązowym cukrem. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 225°C. Piec jeszcze 2-3 minuty.
Babeczki ostrożnie oderwać od pergaminu. Podawać na ciepło, np. z gęstą kwaśną śmietaną lub posypane cukrem pudrem (cynamonem). Kto nie musi liczyć kalorii, może udekorować babeczki kleksem bitej śmietany kremówki.Źródło: Życie na gorąco