Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe ciasteczka, które bajecznie prosto się przygotowuje, a dodatkowo, tak niewiele to kosztuje. Gotowe składniki tylko mamy, posypujemy ciasto i je odpowiednio składamy. Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie. Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4468
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5902
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12692
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4468
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5902
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1360
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12692
Składniki
Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C. Ciasteczka cynamonowe: Ciasto rozwijamy, składamy na połowę po długości i rozkładamy, dzięki temu wyznaczymy sobie równą linie. Całą powierzchnię posypujemy cukrem cynamonowym, następnie zaczynając od dłuższych boków składamy ciasto do środka, do wyznaczonej linii.
Ciasto ponownie posypujemy cukrem, składamy i dociskamy, np. za pomocą wałka. Za pomocą widelca dociskamy ciasto, tylko od strony łączenia.
Kroimy na paski o grubości ok. 1 cm, maksymalnie 1,5 cm.
Paski ciasta (stroną przecięcia, patrz na zdjęcie) układamy, w odstępach, na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 min, do zrumienienia. Pozostawiamy 2 -3 min i zdejmujemy z blachy, odstawiamy do przestygnięcia. Rada: porcję z jednego ciasta można podzielić na dwa pieczenia.
Ciasteczka trzcinowo karmelowe: Przygotowanie jest identyczne jak wyżej, tylko ciasto polewamy syropem trzcinowym, za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na całej powierzchni, a następnie posypujemy zmieloną przyprawą karmelowo waniliową.