Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia ciastka z ciasta francuskiego z nadzieniem z prażonych jabłek domowej roboty, udekorowane lukrem cytrynowym.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4553
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34320
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2032
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113720
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4553
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34320
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2032
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113720
Składniki
Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie pasy pokroiłam na mniej więcej równe kwadraty o boku ok. 8cm. Wymiary nie są aż tak bardzo istotne, bo rożki mogą być różnej wielkości. Na środku każdego kwadratu ciasta nakładałam po solidnej łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po ulepieniu wszystkich rożków, blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika. Rożki piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika (rożki wstawiłam do zimnego piekarnika). Po upieczeniu ciastka przełożyłam na metalową kratkę do ostygnięcia. Gdy rożki wystygły przygotowałam lukier. Do kubka wsypałam cukier puder i partiami dolewałam sok z cytryny do uzyskania odpowiednio gęstego lukru. Gotowy lukier przełożyłam do worka cukierniczego, odcięłam końcówkę i polałam rożki. Rożki są gotowe do podania po zastygnięciu lukru.