Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łączy w sobie kruchośc i słodycz ciasta z kwaskowatością powideł lub dżemu z czarnej porzeczki, który też doskonale pasuje do tego ciasta.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2563
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 129
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2563
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 129
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Tłuszcz posiekać nożem wraz z mąką, dodać żółtka, śmietanę, 2 łyżki cukru. Wszystko zgnieść, uformować kulę i włożyć na ½ godziny do lodówki. Następnie 1/3 ciasta odkroić i zostawić w lodówce, a resztę rozwałkować na grubość 1 cm i rozłożyć na prostokątnej blaszce. Posmarować powidłami, posypać grubo posiekanymi orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami ( morele, śliwki itp.) wg uznania. Na to rozłożyć pianę ubitą z 8 łyżkami cukru. Następnie na tą pianę utrzeć na grubej tarce ciasto pozostawione w lodówce. Piec w gorącym piekarniku – 180 stopni na złoty kolor. Jeśli ktoś nie chce żeby ciasto było takie słodkie można zmniejszyć proporcjonalnie ilość cukru.( np. do 8 łyżek, tj. do ciasta 2 łyżki a do piany z białek 6 łyżek ).