Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łączy w sobie kruchośc i słodycz ciasta z kwaskowatością powideł lub dżemu z czarnej porzeczki, który też doskonale pasuje do tego ciasta.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 131
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31300
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 416
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 131
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31300
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 416
Składniki
Tłuszcz posiekać nożem wraz z mąką, dodać żółtka, śmietanę, 2 łyżki cukru. Wszystko zgnieść, uformować kulę i włożyć na ½ godziny do lodówki. Następnie 1/3 ciasta odkroić i zostawić w lodówce, a resztę rozwałkować na grubość 1 cm i rozłożyć na prostokątnej blaszce. Posmarować powidłami, posypać grubo posiekanymi orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami ( morele, śliwki itp.) wg uznania. Na to rozłożyć pianę ubitą z 8 łyżkami cukru. Następnie na tą pianę utrzeć na grubej tarce ciasto pozostawione w lodówce. Piec w gorącym piekarniku – 180 stopni na złoty kolor. Jeśli ktoś nie chce żeby ciasto było takie słodkie można zmniejszyć proporcjonalnie ilość cukru.( np. do 8 łyżek, tj. do ciasta 2 łyżki a do piany z białek 6 łyżek ).