Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette to w skrócie, kruchy placek o nieregularnych brzegach. Moja tarta pieczona bez foremki, to właśnie galette ze śliwkami.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 115
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 214
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1933
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 115
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 214
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1933
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem (masło musi być zimne). Żeby sobie ułatwić można dodać 1-2 łyżki wody. Gotowe ciasto schowałem do lodówki. Ciasto musi tam poleżakować, dzięki temu nie będzie się kurczyło podczas pieczenia.
Śliwki pokroiłem na połówki (mogą być świeże lub mrożone). Ciasto rozwałkowałem na placek o grubości 3-4 mm przypominający koło. Przełożyłem je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, później byłoby to bardzo trudno zrobić.
Na ciasto wysypałem równą warstwę kaszy manny (powinna wchłonąć nadmiar soku) zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od brzegu. Na mannie układałem śliwki, skórką do dołu. Cukier z cynamonem i płatkami wymieszałem a następnie posypałem nimi śliwki.
Brzegi ciasta zawijałem do środka, całość posmarowałem białkiem i posypałem cukrem.
Piekłem w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Około 10 minut przed końcem ciasto przełożyłem na dół i piekłem tylko na dolnej grzałce.