Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym smaku. Jego bazą jest kremowa masa serowa przygotowana z twarogu, a spód stanowią pokruszone herbatniki, co dodaje deserowi chrupkości, kontrastującej z aksamitną strukturą nadzienia.
tortownica, mikser, miska, rondelek
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 201
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 238
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 952
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 201
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 238
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 952
Składniki
Pokrusz herbatniki na drobne części.
Wymieszaj z roztopionym masłem i wyłóż na dno tortownicy (około 24 cm). Następnie
Wyrównaj i dociśnij, a następnie schłodź w lodówce na 20 minut.
W dużej misce zmiksuj twaróg z cukrem na gładką masę.
Dodawaj po jednym jajku.
Wlej śmietankę i ekstrakt waniliowy, dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj składniki.
Wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Wylej masę serową na schłodzony spód.
Nagrzej piekarnik do 160 stopni (góra-dół). Piecz przez 70-80 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
W rondelku podgrzej sok z cytryny z cukrem.
Dodaj rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i mieszaj do zgęstnienia.
Wystudzoną polewę rozsmaruj na serniku.
Startą skórkę zetrzyj i posyp nią sernik.