Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy masz ochotę na oryginalną słodkość do herbaty, przygotuj te delikatne i aromatyczne gniazdka cytrynowe. Gniazdka wykonasz z ciasta parzonego, które potem należy upiec lub usmażyć i polać słodkim lukrem. Jeśli marzy ci się leniwy poranek, przygotuj gniazdka na śniadanie, ciasto do ich wykonania zrób dzień wcześniej i przechowuj w lodówce.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 281
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2210
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2263
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 581
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 281
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2210
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2263
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 581
Składniki
Do garnka wlej mleko, wodę, dodaj cukier, masło i sól, po czym ustaw garnek na średnim ogniu. Mieszaj składniki, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści. Delikatnie zagotuj i zestaw masę z ognia. Następnie dodaj całą mąkę i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ponownie postaw garnek na ogniu i mieszaj przez kolejne 2-3 minuty, aż masa stanie się gęsta, gładka, bez widocznych grudek, a ciasto zacznie odchodzić od ścianek.
Przełóż ciasto do misy miksera i poczekaj około 15 minut, aż wystygnie. Dodaj 2 jajka i mieszaj całość, aż stanie się gładka. Zeskrob boki miski i jeszcze raz zmiksuj. Następnie wbij trzecie jajko, dodaj białko, skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj do całkowitego połączenia. Przełóż ciasto do dużego rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wstaw do lodówki na godzinę.
Do dużego, płaskiego garnka wlej olej (na wysokość ok. 7 cm) i podgrzej go do temperatury 180°C. Potnij papier do pieczenia na kilka kawałków o wymiarach 9 × 9 cm. Na każdym kwadracie (dla ułatwienia) możesz narysować okrąg. Pewnie chwyć worek ze schłodzonym ciastem i wyciskaj równe kształty po obwodzie okręgu. Delikatnie i ostrożnie przenieś gniazdko z papierem do gorącego oleju (możesz pomóc sobie łyżką cedzakową). Smaż gniazdka przez około 2-3 minuty (w międzyczasie ostrożnie wyłów papier szczypcami) z każdej strony obracając je 2-3 razy. Jeśli są złocistobrązowe, wyjmij je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozwól ostygnąć.
Wykonaj lukier. Wymieszaj przesiany cukier puder z sokiem z cytryny, aby uzyskać płynną, lecz gęstą glazurę. Dodaj skórę cytrynową i jeszcze raz wymieszaj. Zanurz gniazdka w lukrze lub polej je, pozwól zastygnąć i zajadaj!