Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gołąbki mięsno-ryżowe"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3221
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 325
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3221
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 325
Składniki
Ryż ugotuj na półtwardo, a bułkę namocz w mleku. Gdy nasiąknie, odciśnij ją i zgnieć widelcem.
Z kapusty usuń wierzchnie liście, resztę delikatnie oderwij i sparz we wrzątku. Po schłodzeniu zetnij grubą, środkową żyłkę.
Ryż wymieszaj z mięsem mielonym, rozgniecioną bułką i jajkiem. Masę dopraw solą oraz pieprzem, nałóż na liście kapusty i dokładnie zwiń. Włóż gołąbki do garnka z grubym dnem, zalej je wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem około 50 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Litr wody doprowadź do wrzenia, wrzuć kostkę rosołową i dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmaż mąkę z masłem, po czym połącz z sosem. Podgrzewaj do czasu, aż zgęstnieje. Wtedy dolej go do garnka z gołąbkami.
Danie podawaj np. z ziemniakami i czerwoną kapustą.Źródło: Kurier TV