Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki w cieście"
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1307
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1307
Składniki
Z mąki, żółtek, masła, cukru i szczypty soli wyrobić kruche ciasto, schłodzić. Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć, osączyć, zalać wódką, po 15 minutach wymieszać z orzechami i miodem.
Połówki gruszek napełnić bakaliami, złożyć z powrotem. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o boku 15 cm. Każdą gruszkę owinąć ciastem, ponakłuwać je widelcem, brzegi dokładnie skleić.
Gruszki w cieście ułożyć na wysma- rowanej blasze. Białko lekko ubić, posmarować nim każdą gruszkę. Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut na złoto.
Do deseru wybierz najtwardsze owoce. Zmiękną w trakcie pieczenia, ale nie na tyle, by puścić sok, więc ciasto pozostanie kruche.Źródło: Twoje Imperium