Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry pomysł na wykorzystanie gruszek z kompotu lub świeżych owoców. Szybki i elegancki deserek.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8403
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6747
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4621
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327137
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8403
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6747
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4621
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327137
Składniki
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut, żeby przyjęło temperaturę pokojową. Następnie rozwijamy. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Owoce z kompotu lub świeże kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, skórkę zostawiamy. W miejsce gniazda wkładamy starty marcepan. Kładziemy na ciasto francuskie i nożykiem lub radełkiem( z falistym brzegiem) obrysowujemy owoc. U góry wycinamy dwa listki.
Owoce nacinamy, żeby szybciej się upiekły. Posypujemy brązowym cukrem i szczyptą cynamonu. Można posmarować masełkiem lub włożyć odrobinę pomiędzy nacięte plasterki i dodać świeże gałązki rozmarynu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.