Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry pomysł na wykorzystanie gruszek z kompotu lub świeżych owoców. Szybki i elegancki deserek.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17424
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 29
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17424
Składniki
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut, żeby przyjęło temperaturę pokojową. Następnie rozwijamy. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Owoce z kompotu lub świeże kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, skórkę zostawiamy. W miejsce gniazda wkładamy starty marcepan. Kładziemy na ciasto francuskie i nożykiem lub radełkiem( z falistym brzegiem) obrysowujemy owoc. U góry wycinamy dwa listki.
Owoce nacinamy, żeby szybciej się upiekły. Posypujemy brązowym cukrem i szczyptą cynamonu. Można posmarować masełkiem lub włożyć odrobinę pomiędzy nacięte plasterki i dodać świeże gałązki rozmarynu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut.