Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w cieście z czekoladą"
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 493
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 269
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 493
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 269
Składniki
Gruszki obierz i wydrąż od spodu gniazda nasienne. Spód gruszek zetnij tak, żeby mogły stać.
W rondlu zmieszaj wodę, cukier i miód. Doprowadź do wrzenia. Gdy cukier roztopi się, dodaj gruszki, ziarna wanilii i laskę wanilii, cytrynę, pałeczki cynamonowe i goździki. Gotuj gruszki na małym ogniu, aż staną się miękkie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Rozłóż ciasto francuskie na stolnicy i pokrój je na pasy o szerokości 1 cm.
Miękkie gruszki wyjmij z rondla i ostudź. Syrop przecedź. Gruszki od dołu do góry owiń pasami ciasta. Następnie ułóż je na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia lub w foremkach do tartaletek. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci.
Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, dodaj do niej tyle syropu, by miała konsystencję sosu. Upieczone gruszki ułóż w miseczkach lub foremkach do tartaletek wypełnionych czekoladowym syropem.Źródło: Świat kobiety