Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w cieście z czekoladą"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Gruszki obierz i wydrąż od spodu gniazda nasienne. Spód gruszek zetnij tak, żeby mogły stać.
W rondlu zmieszaj wodę, cukier i miód. Doprowadź do wrzenia. Gdy cukier roztopi się, dodaj gruszki, ziarna wanilii i laskę wanilii, cytrynę, pałeczki cynamonowe i goździki. Gotuj gruszki na małym ogniu, aż staną się miękkie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Rozłóż ciasto francuskie na stolnicy i pokrój je na pasy o szerokości 1 cm.
Miękkie gruszki wyjmij z rondla i ostudź. Syrop przecedź. Gruszki od dołu do góry owiń pasami ciasta. Następnie ułóż je na wyłożonej papierem pergaminowym blasze do pieczenia lub w foremkach do tartaletek. Piecz 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci.
Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, dodaj do niej tyle syropu, by miała konsystencję sosu. Upieczone gruszki ułóż w miseczkach lub foremkach do tartaletek wypełnionych czekoladowym syropem.Źródło: Świat kobiety