Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli pyszne, czekoladowe ciasto kruche z dojrzałymi, słodkimi gruszkami i kleksem bitej śmietany :)
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 176
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 176
Składniki
Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam. Z ciasta formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielę ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 60/40. Większy kawałek rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (30 x 40 cm). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekam 20 minut. W tym czasie przygotowuję farsz gruszkowy. Gruszki myję, obieram, kroję na ćwiartki. Następnie usuwam gniazda nasienne i kroję ćwiartki w kostkę. Do pokrojonych gruszek dodaję cynamon i kaszę mannę (jeżeli gruszki nie są dostatecznie dojrzałe i słodkie, można dodać do smaku cukru pudru). Rozwałkowuję również drugą część ciasta na wielkość blaszki. Gruszki wykładam po łyżce tworząc „górki”.
Pomiędzy poszczególnymi górkami zostawiam około 1-2 cm przerwy (przed wyłożeniem gruszek dobrze jest mniej więcej zaplanować, ile górek nam powstanie, żeby farsz podzielić w miarę równo). Na gruszki kładę drugą część ciasta i dociskam w wolnych przestrzeniach pomiędzy gruszkami, tworząc w ten sposób „górki”. Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i piekę kolejne 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem ciasto dekoruję bitą śmietaną. Smacznego :)