Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli pyszne, czekoladowe ciasto kruche z dojrzałymi, słodkimi gruszkami i kleksem bitej śmietany :)
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326381
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12070
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16806
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5475
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326381
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12070
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16806
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5475
Składniki
Wszystkie składniki wkładam do miski i zagniatam. Z ciasta formuję kulkę, którą wkładam do lodówki na ½ godziny. Następnie dzielę ciasto na dwie części w proporcji mniej więcej 60/40. Większy kawałek rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (30 x 40 cm). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekam 20 minut. W tym czasie przygotowuję farsz gruszkowy. Gruszki myję, obieram, kroję na ćwiartki. Następnie usuwam gniazda nasienne i kroję ćwiartki w kostkę. Do pokrojonych gruszek dodaję cynamon i kaszę mannę (jeżeli gruszki nie są dostatecznie dojrzałe i słodkie, można dodać do smaku cukru pudru). Rozwałkowuję również drugą część ciasta na wielkość blaszki. Gruszki wykładam po łyżce tworząc „górki”.
Pomiędzy poszczególnymi górkami zostawiam około 1-2 cm przerwy (przed wyłożeniem gruszek dobrze jest mniej więcej zaplanować, ile górek nam powstanie, żeby farsz podzielić w miarę równo). Na gruszki kładę drugą część ciasta i dociskam w wolnych przestrzeniach pomiędzy gruszkami, tworząc w ten sposób „górki”. Ciasto wstawiam ponownie do piekarnika i piekę kolejne 30 minut w 180 stopniach. Przed podaniem ciasto dekoruję bitą śmietaną. Smacznego :)