Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hiszpański miodownik z winem"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 53
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2065
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 18
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 96
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 37
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 53
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2065
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 18
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 12
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 96
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 37
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł
W rondlu roztapiamy masło i smalec, dodajemy cukier, rodzynki i mieszamy. Studzimy.
Orzechy podprażamy na patelni. Kiedy ostygną, drobno siekamy. Odkładamy 25 g do dekoracji. Do ostudzonego masła ze smalcem dodajemy orzechy razem z kandyzowanymi skórkami cytryny i pomarańczy, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, jajka, wlewamy miód, mleko i wino, wyrabiamy mikserem aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na 2 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką okrągłej blachy. Posypujemy pokrojonymi orzechami i pieczemy 25–30 minut w 180oC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150oC i pieczemy jeszcze 15–20 minut.
Ciasto wyjmujemy z blachy i studzimy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia