Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka dni temu nastała kalendarzowa jesień. Widać ją i czuć także w powietrzu. Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie nie było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu. Dlatego do jabłek dodałam trochę budyniu w proszku i kaszy manny. Szarlotka wyszła przepyszna. Mimo iż jest to ciasto kruche, to jednocześnie jest miękkie i delikatne.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34092
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 502
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2911
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34092
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 502
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2911
Składniki
Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam cukier i proszek do pieczenia i wymieszałam. Następnie wbiłam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innego wypieku), pokrojone na plasterki zimne masło i zimny serek waniliowy. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i podzieliłam je na dwie części, jedną większa, a druga mniejszą. Mniejszą część ciasta schowałam do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowałam i przełożyłam do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Do jabłek wsypałam cukier, budyń w proszku, kaszę manną i cynamon i dokładnie wymieszałam. Jabłka wyłożyłam na ciasto przygotowane w blaszce. Na wierzch starłam resztę ciasta, które chłodziło się w zamrażalce. Szarlotkę piekłam około godziny w 170 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto studziłam na metalowej kratce. Dodatkowo schłodziłam szarlotkę w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem