Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłecznik amerykański"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 178
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 178
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w bardzo cienkie plastry, wymieszać z mąką, cynamonem i cukrem.
Masło pokroić w kostkę, włożyć na 10 minut do zamrażalnika. Mąkę wymieszać z cukrem i 1 płaską łyżeczką soli, dodać zimne masło, utrzeć mikserem. Gdy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodać 150 ml zimnej wody i ucierać aż do powstania jednolitej masy.
Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, lekko zbić, rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować w koło. Jedną rozłożyć w niskiej formie wysmarowanej masłem.
Na cieście rozłożyć jabłka, przykryć drugim krążkiem ciasta, brzegi dobrze skleić, wierzch ponacinać nożem lub ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut w temp. ok. 180°C, przykryć folią aluminiową, piec jeszcze 50 minut. Przed podaniem posypać pudrem.
ok. 90 minutŹródło: Twoje Imperium