Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe w przygotowaniu, soczyste, smaczne ciasto jabłkowe :-)
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17302
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 151
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4886
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17302
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 151
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 124
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4886
Składniki
Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagnieść, tworząc plastyczną masę. Podzielić ją na 2/3 i 1/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Blachę (może być o średnicy 24 lub 26cm) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Wyłożyć mus wymieszany z mąką ziemniaczaną, wyrównać. Posypać cynamonem. Pianka: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo po łyżce cukier i nadal ucierać. Na koniec (gdy cukier jest już rozpuszczony) wsypać kisiel i zmiksować krótko, do połączenia składników. Piankę wyłożyć na mus jabłkowy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub tak jak u mnie skubać na wierzch. Ciasto piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Jesli wierzch ciasta zacznie się za szybko rumienić, należy przykryć go folią aluminiową. Smacznego :-)