Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym niepozornym cieście kryje się soczyste i aromatyczne nadzienie.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12836
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5734
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7239
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12836
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5734
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7239
Składniki
Mąkę na spód posiekać z cukrem pudrem i tłuszczem,dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto.Tortownicę o śr.24cm. wyłożyć papierem do pieczenia.Spód i boki formy wykleić ciastem.Włożyć na godzinę do lodówki.Schłodzony spód piec w temp. 200 stopni przez 20 minut.Przestudzić.
Jabłka obrać ,pokroić na cząstki.Sok jabłkowy zagotować z goździkami i cynamonem,dodać jabłka i dusić 10 minut na małym ogniu.Osączyć,sok zachować.Budynie w proszku rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody,wlać do gorącego soku i gotować przez minutę.Jabłka ułożyć na upieczonym kruchym spodzie,zalać gorącym budyniem.Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,po trochu wsypywać cukier.Mąkę przesiać z proszkiem,delikatnie dodać do masy ,wymieszać.Ciastem biszkoptowym pokryć budyń.Piec 50-60 minut w temp.180 stopni.Ciasto musi całkowicie wystygnąć przed krojeniem,inaczej nadzienie wypłynie ze środka.