Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym niepozornym cieście kryje się soczyste i aromatyczne nadzienie.
Następna z moich wersji sałatki z tuńczyka. Sałatka może być użyta do kanapek...
Odsłon: 469
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 41188
Następna z moich wersji sałatki z tuńczyka. Sałatka może być użyta do kanapek...
Odsłon: 469
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 41188
Składniki
Mąkę na spód posiekać z cukrem pudrem i tłuszczem,dodać 2 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto.Tortownicę o śr.24cm. wyłożyć papierem do pieczenia.Spód i boki formy wykleić ciastem.Włożyć na godzinę do lodówki.Schłodzony spód piec w temp. 200 stopni przez 20 minut.Przestudzić.
Jabłka obrać ,pokroić na cząstki.Sok jabłkowy zagotować z goździkami i cynamonem,dodać jabłka i dusić 10 minut na małym ogniu.Osączyć,sok zachować.Budynie w proszku rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody,wlać do gorącego soku i gotować przez minutę.Jabłka ułożyć na upieczonym kruchym spodzie,zalać gorącym budyniem.Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,po trochu wsypywać cukier.Mąkę przesiać z proszkiem,delikatnie dodać do masy ,wymieszać.Ciastem biszkoptowym pokryć budyń.Piec 50-60 minut w temp.180 stopni.Ciasto musi całkowicie wystygnąć przed krojeniem,inaczej nadzienie wypłynie ze środka.