Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Jabłecznik pomarańczowy to ciasto ucierane z masą jabłkową i kremem jogurtowo śmietanowym wzbogaconym kuleczkami czekoladowymi.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 525
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 525
Składniki
Ciasto. Obie mąki przesiewamy do jednej miski. Odstawiamy. Masło, margarynę i cukier ucieramy na puch. Dodajemy po jednym żółtka i całe jajko. Wsypujemy stopniowo wcześniej przesiane mąki miksując na najniższych obrotach miksera. Gdy składniki dobrze się połączą przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy i wygładzamy (uwaga: masa będzie gęsta). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 175℃ przez około 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
Masa jabłkowa. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy starte jabłka. Podsmażamy około 5 minut na średnim grzaniu kuchenki. Wsypujemy galaretki i ciągle mieszając podgrzewamy około 2 minuty. Uważamy aby nie zagotować masy, bo galaretki stracą swoje właściwości zelujące. Odstawiamy do ostudzenia i lekkiego tężenia. Masę jabłkową wykładamy na ostudzone ciasto w foremce. Wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Masa jogurtowa. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jogurt grecki. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, aby się rozpuściła. Zanim wlejemy żelatynę do masy jogurtowej trzeba ją najpierw zahartować. Żelatynę hartujemy dodając do niej 1 łyżkę masy jogurtowej i energicznie mieszamy. Wlewamy do kremu jogurtowo śmietanowego i miksujemy jeszcze krótko do połączenia się składników. Nie mieszamy za długo, bo krem może się zważyć. Wsypujemy kuleczki czekoladowe dostępne tutaj. Mieszamy delikatnie szpatułką. Gotowy krem wykładamy na masę jabłkową. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
Galaretka pomarańczowa. Pomarańcze przekrajamy na połówki i wyciskamy z nich sok. Soku powinno być 300 ml. Sok wlewamy do garnuszka i wsypujemy żelatynę. Pozostawiamy na 5 minut, aby żelatyna spęczniała, a następnie podgrzewamy sok ciągle mieszając (nie gotujemy). Gdy sok mocno się podgrzeje ściągamy z kuchenki i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Lekko tężejący sok wylewamy na zimne ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
Dekoracja. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego z tylką Wiltona nr: 1M. Na schłodzone ciasto wyciskamy krem robiąc rozetki.