Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietypowy jabłecznik z mąki razowej....pyszny
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 45
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 598
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 274
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 72
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 45
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 598
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 274
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 72
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,razem z margaryną,cukrem,mlekiem i szczyptą soli zagnieść na gladką masę.Pod przykryciem pozostawić na 1 godz w lodówce.
Nagrzać piekarnik do temp 200 st C.Natłuścić blachę do pieczenia ciasta.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać ze zmielonymi orzechami,rodzynkami,cynamonem,oraz z sokiem i otartą skórką z cytryny.
Rozwałkować 3/4ciasta,wyłożyć nim blachę,na cieście równomiernie rozłożyć masę jabłeczną.Resztę ciasta rozwałkować,pokroić na paski,ułożyć z nich ukośną kratkę na nadzieniu jabłecznym. Kratkę posmarować rozbełtanym żółtkiem.
Jabłecznik piec 40 mini ostudzić.Konfiturę morelową przetrzeć przez sito,podgrzać.Ciepłą polewą posmarować kratkę ciasta.Utrzeć puder z cytryną i polukrować kratkę