Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z jabłkami na kruchym cieście z budyniem waniliowym i bezą
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203271
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203271
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Podpraż przez chwilę na patelni z łyżką masła i cynamonem do smaku (ok. 5 min)
Do miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą na spód i drugą nieco mniejszą na wierzch. Większą częścią ciasta wylep dno blaszki (średnica 19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem a następnie wstaw do zamrażalnika. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i również wstaw do zamrażalnika. Białka ubij z cukrem i szczyptą soli.
Niepełną szklankę mleka (200 ml) wlej do garnka i zagotuj. W międzyczasie rozpuść proszek budyniowy w drugiej niepełnej szklance mleka (200 ml). Rozprowadzony w mleku budyń wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń. Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na ciasto podprażone wcześniej jabłka. Na jabłka wylej gorący budyń i rozprowadź. Na budyń wyłóż ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą cześć ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.