Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosty w przygotowaniu polski jabłecznik z budyniową pianką.
Blacha do pieczenia 24 X 32 cm, papier do pieczenia
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4489
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 19
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 54
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4489
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 19
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 54
Składniki
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i ciasto ugniatamy ręką na jednolitą kulę. Ciasto dzielimy w proporcji 60% do 40% z czego 60 idzie do lodówki, a 40 do zamrażarki na 45 minut. W tym czasie też jabłka mieszamy z cynamonem i odstawiamy na te 45 minut.
Po 45 minutach wyjmujemy z lodówki część ciasta, kroimy na paski i równomiernie rozprowadzamy ręką na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Na to dodajemy wymieszane jabłka z cynamonem.
Następnie przygotowujemy budyniową piankę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier miksując na najniższych obrotach miksera, a następnie cukier waniliowy. Kiedy składniki się połączą dodajemy budyń waniliowy oraz budyń śmietankowy i miksujemy jeszcze około 4 minut. Następnie dodajemy olej i miksujemy kolejne 4 minuty na najniższych obrotach miksera. Budyniową piankę przelewamy na ciasto z jabłkami i równomiernie rozprowadzamy.
Następnie wyjmujemy z zamrażarki 40% ciasta i na tarce o grubych oczkach ścieramy na ciasto. Tak przygotowany jabłecznik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut w opcji góra-dół. Najlepszy jest wystudzony i po kilku dniach w lodówce. Smacznego!