Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dużo jabłek z dodatkiem jeżyn zatopionych w kremowej masie o smaku migdałów. Przykryte marcepanową kratką.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 316
Składniki
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 100g migdałów i cukrem. Dodać twaróg, mleko i olej i wymieszać całość mikserem z końcówkami do kruchego ciasta. Ciastem wyłożyć dno formy, podciągnąć trochę brzegi. Wysypać resztą (50g) migdałów. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na osiem części. Creme fraiche wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem i migdałami. Pojedynczo dodawać jajka i żółtka. Krem wyłożyć na ciasto. Poukładać cząstki jabłek i jeżyny, lekko wciskając je w krem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut.
Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i Amaretto na gładką masę. Powoli dodawać białka. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Podpieczone ciasto wyjąć po 20 minutach z piekarnika i wycisnąć masę, tworząc kratkę.
Wstawić do piekarnika i piec kolejne 30 minut. Smacznego :)